Ana Sayfa
Sıkça Sorulan Sorular

Sıkça Sorulan Sorular

Bu Projeye Dahil Olmak Bana Ne Kazandıracak?

Sakarya’da yerleşik işletmelerde isteğe bağlı staj yaparak Sakarya’nın sosyal ve iş hayatına katılım sağlarken, girişimcilik yönünüzü geliştirecek, iş yapma yöntemlerini ve kültürü tanıma imkanlarına sahip olacaksınız. Belki de mezuniyetinizden sonra iş anlamında yeni fırsatlar elde edeceksiniz. 

Kimler Katılabilir?

Sakarya Üniversitesi’ne öğrenim gören yabancı uyruklu öğrenciler ile Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıtlı Kobi Niteliğindeki işletmeler bu projeye dahil olabilirler. Projeye katılacak öğrenciler ve işletmeler Uluslararası Ticaret Bölümü ile Satso Yurtdışı İş Geliştirme Komisyonu tarafından, talepler dikkate alınarak belirlenir.

Staj Ne zaman Yapılabilir?

Ders programınızda yer alan saatler dışında olmak şartıyla ders döneminizde veya dönem aralarında ya da yaz aylarında staj yapabilirsiniz.

Bu çalışma zorunlu staja sayılır mı?

Bu çalışmanız bölümünüzdeki zorunlu staja sayılmaz.

Stajın süresi ne kadardır?

İşyerlerinde yapılacak isteğe bağlı stajın süresi ve haftada çalışılacak gün sayısı, her işletmenin ihtiyacına göre işverence tayin edilir ve düzenlenir. Ancak günde 8, haftada 24 saatten fazla çalışamazsınız.

Sigortam Yapılacak mı?

Sigortanız Sakarya Üniversitesi tarafından ödenir ve takip edilir. Ancak bunun öncesinde Genel Sağlık Sigorta’nızı yaptırmış olmalısınız.

Ücret Alacak mıyım?

Firmada haftalık en az 12 saat çalışmanız karşılığında  en az asgari ücretin üçte birinin ödenmesi önerilmektedir.  48 saat üzeri çalışma saatleri için saatlik ücret en az 12 TL’ dir. Ödemeler her ayın ilk haftası yapılmaktadır. 

İşletmede Uyulacak Kurallar Nelerdir?

İsteğe bağlı staj uygulaması, işletmelerce belirlenen ve üniversite tarafından uygun görülen işletme personeli tarafından yürütülür.

  1. Öğrencilerin yemek, iş elbisesi ve servis gibi gereksinmeleri işletmelerin imkanları ölçüsünde karşılanır.
  2. Öğrenciler işyeri çalışma şartlarına uyarlar.
  3. Öğrenciler isteğe bağlı staj sürecince işletmedeki disiplini bozacak davranışlarda bulunamazlar, sendikal faaliyete katılamazlar.
  4. Öğrenciler, çalışmaları kapsamında hiçbir bilgiyi ifşa etmeyeceklerini, kendileri tarafından düşünülmüş olsun olmasın, kurum veya işyeri için ticari nitelik taşıyan hiçbir bilgiyi üçüncü şahıslara beyan etmeyeceğini kabul ve beyan ederler.   

Staj Yaptığım İşletmeyi Değiştirebilir miyim?

İşyerlerinizi Uluslararası Ticaret Bölümü Başkanı  ile Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yurtdışı İş Geliştirme Komisyonu Başkanı’nın onayı olmadan değiştiremezsiniz.

Eğer hala sorunuza cevap bulamadıysanız, tüm sorularınız için:

utic@sakarya.edu.tr